T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Osmaniye Beymail Özidaş Yer Fıstığı Mamülleri Sipariş, Ulaşım ve İletişim Adresleri:.
Şube1: Beymail İl Özel İdare Şubesi
Adres: Esenevler Mh.Hasan Çenet Cd. Özel İdare İş Hanı Zemin Kat No:3 Osmaniye
Tel: 0 328 814 15 37 - 0 541 916 87 80
Şube2: Park 328 AVM Şubesi
Adres: Adnan Menderes Bulvarı Şair Abay Kumanbay Cad. 67 Sokak No:3 Merkez / OSMANİYE
Tel: 0328 814 15 37 - 0541 916 87 80
*Telefon numaralarından sipariş verildiği takdirde Türkiye'nin heryerine kargo ile gönderim yapılmaktadır.
OSMANİYE VE YER FISTIĞI
Hep söylerim Allah, her memlekete, ilçeye, köye kendisine has bir özellik, güzellik ve lezzet bahşetmiştir. Örneğin; Malatya'nın kaysısı, Gaziantep'in çam fıstığı, Bursa'nın şeftalisi Karadeniz'in fındığı-çayı, Anamur'un muzu Şanlıurfa'nın sadeyağı, Tokat'ın asma yaprağı. Bu şekilde binlerce örnek verebilirim. Burada mühim olan bu yörelere verilen bu muhteşem lezzetleri gerektiği gibi tanıtmak ve pazarlamak. Bunu yapabilmek için de yöre halkına ve o yörenin yöneticilerine büyük bir görev düşmekte.
RAMAZAN BİNGÖL / MUTFAK KÜLTÜRÜ
Geçen hafta beraber yemek yediğimiz Osmaniye Valimiz Celalettin Cerrah Bey'in üzerinde uzun zamandır durduğu ve benim de takip edip takdir etiğim Osmaniye'nin meşhur yer fıstığı ile yapmış olduğu çalışmaları kendisinden bir daha dinleme fırsatım oldu. Bir kere daha anladım ki verilen bu muhteşem lütufların kazanca dönüşmesi ve herkes tarafından bilinmesi için bu şehirlerin çok iyi yöneticilere ihtiyacı var. Osmaniye Valimizin yerfıstığıyla alakalı çalışmaları örnek gösterilebilecek bir durum.
YER FISTIĞININ YÜZDE 90'INI OSMANİYE PAZARLIYOR
Osmaniye'de yer fıstığı ve yer fıstığı ile yapılmış ürünleri satan bir çok mağaza varmış. Mağazaların içinde fıstığın her halini bulmak da mümkünmüş. Vali Celalettin Bey öyle diyor. Sözlerine de şöyle devam ediyor;
"Osmaniye yer fıstığı hem işlenmiş hem de işlenmemiş olarak Dünya pazarında önemli bir yer tutuyor. Türkiye'de üretilen yerfıstığının yüzde 40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, yüzde 90'nına yakın kısmı da Osmaniye'de işlenerek pazarlanmakta. Fıstıkla yaptığımız ürün yelpazemiz ise oldukça geniş. Bunları Ezmesi, Çikolata Kaplısı, Lokumu, Cezeryesi, Hurması, Kreması, Yağı, Sabunu gibi sıralamak mümkün. Yer fıstığının Osmaniye'de sadece tohumlarının değil; sapları ve kabuklarının da birçok alanda kullanıldığını öğreniyorum. Örneğin kabuklarını sanayide saplarını da hayvanları beslemede kullandıklarını söylüyor Valimiz. Ayrıca yer fıstığının vücuda enerji ve kuvvet verdiğini, kasların ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olduğunu, zihinsel ve bedensel yorgunluğu azalttığını, kalp sağlığına, şekerin ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı etkenler içerdiğini ve kansere karşı koruyucu bir etkiye de sahip olduğunu belirtiyor.
YER FISTIKLI BAKLAVA BİLE VAR
Halk hem kaliteli hem de ucuz baklava yiyebilsin mantığı ile yola çıkarak BAKTAD ile ortaklaşa yaptıkları çalışmalar doğrultusunda 20 çeşit yer fıstıklı baklava yaparak, İstanbul'da da bununla ilgili bir tanıtım toplantısı düzenlemişler. Osmaniye'ye özellikle de Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için yaptıkları bu çalışmada; üretilen 500 Ton baklavanın sadece 1 ton'unu yer fıstıklı olarak satmak ise ilk hedefleri arasında yer alıyormuş. Yer fıstığı, ile ilgili bu gelişmeler Osmaniye Valimizin çalışmaları takdire şayan. Bizim bu tür çalışmalara destek vermemiz de gerekir. Yurt dışından gelen değil de kendi üretimimiz olan Osmaniye yerfıstığını ve yer fıstığı ile yapılan enfes lezzetleri tüketerek, bu yörelerdeki bu tür çalışmalara destek olmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Prof. Dr. Erkan TOPUZ
İstanbul Universitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü
YER FISTIĞI HAKKINDA BİLGİLER
Prof. Dr. Erkan TOPUZ 29.06.2010 tarihli Sabah Gazetesi internet sitesinde yayınlanan "Kanser olmadan önce önlenebilir." ve "Kansere Karşı Koruyucu Bitkisel Destekler" konulu yazısında yer fıstığının kanserin önlenmesine olan etkisini anlattı.
..."Yer fıstığı Dünyanın en faydalı gıdalarından biri olan yer fıstığının içersinde, kansere karşı korumalı betasitozterol bulunmakta. Kolon kanserinde ve meme kanserinde koruyucu olarak gösterilmiştir. Aynı zamanda kalp sağlığına ve yaşlı diyabetine çok faydalı. Kilolu bayanlara şeker ile karıştırmadan günde 250 gr tüketmelerini öneririm." dedi...
Sarkık kasa yerfıstığı dopingi
Mesude ERŞAN
Hürriyet Cumartesi
27.08.2011
Yerçekimine yenik düşerek sarkan yüz, boyun, kalça, kol ve iç bacak kaslarını güçlendirmek mümkün. Ameliyat dışı yöntemlerle kırışıklıklara ‘dur’ diyen tıp; kaslardaki bu sarkmalara yönelik ürünler de geliştirdi. Karbolik asit ve yer fıstığı yağından oluşan, kısa adı ‘endopeel’ olan yeni enjeksiyon tekniği kas içine uygulanıyor. Kası kaldırarak, geriyor.
Yarasalar gibi baş aşağı asılı yaşamıyoruz. Dolasıyla yıllar içinde, kaslarımız ve cildimiz yerçekiminin gücünden etkileniyor ve direnemeyerek sarkıyor. İsviçre’de geliştirilen, Fransa, İngiltere, Japonya, İtalya, Meksika gibi 100’ün üzerinde ülkede uygulanan endopeel Türkiye için yeni bir ürün. Sağlık Bakanlığı onaylı yeni ürün hem kaldırma (lifting) yapıyor hem de soyuyor (peeling).
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Dr. Sacit Karademir çok ince uçlu enjeksiyonlarla uygulanan endopeel tekniğinin kas lifleri arasındaki boşluğu doldurarak etki ettiğini söylüyor. Enjeksiyon yapılan kasta oluşan boyut değişikliklerine bağlı olarak cilt sıkılaşması sağlanıyor. Hızlı sonuç veren yöntemin, altı-sekiz ay etkili olduğunu belirten Dr. Karademir, “Endopeel’in etki mekanizması botoksun tam tersi. Botoks sinir iletimini engelleyerek kasın felcine yol açar. Böylece kas gevşer. Endopeel ise tam tersi bir mekanizmayla çalışıyor. Yaptığımız küçük enjeksiyonlardan sonra, kas dokusu kasılıyor. Kas tonusu, dolayısıyla taşıma gücü artıyor. Güçlenen kaslar, yerçekimiyle aşağıya doğru yönelen yumuşak dokuları topluyor. Kuvvetlenerek yukarı çekilen kaslar altı-sekiz ay böyle kalıyor” diyor.
BOTOKSA RAKİP DEĞİL
Son yıllara damgasını vuran estetik uygulamaların başında botoks geliyor kuşkusuz. Peki endopeel, botoksa rakip olabilir mi? Dr. Karademir, “Hayır” diyor. Çünkü iki ürün birbirinden farklı. Botoks, kırışıkların giderilmesinde etkili. Endopeel ise sarkan kasların kaldırılmasında. Zaten her ikisi birlikte kullanılabiliyor. Yöntem, yüzünde sarkmalar için ameliyat masasına yatmak istemeyenlere de bir seçenek.
CENAZELERİN GENÇLEŞTİRİLMESİNDE KULLANILIYOR
Endopeel ile yapılan çalışmalar enjeksiyonun kadavralarda dahi etkili olduğunu gösterdi. Dr. Karademir, “Kadavra üstündeki etkisini gördüm. Kadavranın kasları dahi toparlanıyor. Avrupa ülkelerinde cenazelerin daha dinamik ve hoş görünmesi için de bu enjeksiyonlar yapılıyor” diyor.
POPOYU KALDIRIYOR
Yöntemin kalça bölgesindeki uygulamalarından yüz güldüren sonuçlar alınıyor. Endopeel, kalça bölgesinde dışbükeylik elde etmek, kalça genişliğini azaltmak, bölgedeki cilt kalitesini arttırmak, daha genç bir gergin bir kalça elde etmek için de uygulanıyor.
MİMİKLERİ DONDURMUYOR
Kişi kas-mimik hareketlerini tamamen doğal bir şekilde kullanmaya devam ederken, uygulanan bölgede toparlama ve sıkılaşma yaşıyor. Uygulamanın hemen 10 dakika sonrasında gözle görülür fark yaratıyor. Yüz, elmacık kemikleri, el, kaş ve göz çevresi, dudak, dekolte germe, selülit tedavisi, kasık germe ve popo kaldırma gibi çok yaygın kullanım alanı var. Yöntem nadir de olsa ödem yapabiliyor. Kardiyopati hastalarına önerilmiyor. Ancak içinde yerfıstığı yağı bulunduğundan, alerjisi olanlarda büyük ödemlere neden olabilir. Sigara ve alkol kullananlar diğerlerinden daha fazla ödem yaşıyor.
----------------------------------------------------------------
Osmaniye Yerfıstığı,
Azot bağlayarak toprağı,Daneleri ve yağı ile insanları, Sapları ve küspesi ile hayvanları besleyen.Kabuğuyla da sanayi sektörüne hammadde sağlayan Dört dörtlük bir tarım ürünüdür.
ABD, Çin, Hindistan, Nijerya ve Endonezya başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde yetiştirilen yer fıstığı
% 45 – 55 oranında yağ
% 20 – 25 oranında protein
% 16 – 18 oranında karbonhidrat ve
% 5 oranında mineral madde ile
dünyadaki en önemli bitkisel yağ kaynaklarından biridir.
Tarımsal zararlılardan en az etkilenen ürün olmasının yanında özellikle buğday hasatından sonra ikinci bir ürün olarak yetiştirilmesi üreticiye ek gelir sağlamaktadır.
2007 Yılı Verilerine Göre
Dünya’da ve Türkiye’de yer fıstığı üretimi
Yer fıstığında verimlilik artışı sonucunda 2009 Yılında Türkiye’de 25 bin hektar alanda 90.081 ton yer fıstığı üretilmiştir.
Bu üretimin,
% 44’ ü Osmaniye
% 41’ i Adana
% 7’ si Aydın illerinde gerçekleştirilmiştir
Ülkemizin yer fıstığı üretimi dünya üretiminde önemli bir pay edinmese de ürün verimliliği dünya ortalamasının üzerindedir.
Dünya üretim verimliliği ortalaması 160-200 kg/da
Türkiye üretim verimliliği ortalaması 350-360 kg/da olarak ölçülmüştür
Türkiye ürün verimliliğinde ABD ile birlikte dünyada ilk sıralarda yer almaktadır
Yer fıstığı Osmaniye ili açısından oldukça önemli bir tarımsal üründür.
Ülkemizde üretilen yer fıstığının % 80’ i Osmaniye’de işlenmektedir
Ürün pazarlamasının ise % 90’ ı Osmaniye’de yapılmaktadır
Osmaniye ilinde yer fıstığının işlenmesi için büyüklü küçüklü 150 işletme mevcut olup ve bu işletmelerde 3500 kişi istihdam edilmektedir
Faydaları
Yer fıstığının içeriğinde,
E ve B vitaminleri
Fosfor, Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Kalsiyum mineralleri
Tohumlarında ise,
Yağ,
Protein
Karbonhidrat
Vitamin
Madensel maddeler bulunmaktadır
Yer fıstığı yağı,
Tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan daha üstündür
Tadı güzel olup, rengi açık, görünüşü berrak ve yüksek sıcaklık derecelerine karşı oldukça dayanıklıdır
Yer fıstığı yağı ile kızartılan gıdalar kızartıldıktan sonra uzun süre saklanabilir
Bitkisel yağlar içinde zeytinyağına en yakın bitkisel yağdır
Doymamış yağ asitleri bakımından zengindir
Farklı Kullanım Alanları
Yer fıstığı kabukları;
Sunta yapımında
Yem dolgu maddesi olarak,
Mantar yetiştiriciliğinde,
Yakacak olarak,
Yapay odun yapımında dolgu maddesi olarak,
Yapay kömür yapımında,
Sığır yetiştiriciliğinde kaba yem olarak,
Kümes hayvancılığı yetiştiriciliğinde altlık olarak değerlendirilmektedir
ABD’de Yer Fıstığı Üretimi
Dünyanın en önemli yer fıstığı üreticilerinden olan ABD’de üretiminin %99’u yedi eyalette gerçekleştirilmektedir
Büyük üretim bölgelerinde yaklaşık 25.000 fıstık üretim merkezi bulunmaktadır
2008 yılında 285 milyon $ değerinde yer fıstığı ihraç edilmiştir
Osmaniye’deki yer fıstığı üretiminin %90’ a yakını çerezlik olarak kalan kısmı pasta, baklava yapımı ve yağ sanayinde kullanılmakta olup çok az bir kısmı (%1) yurtdışına ihraç edilmektedir
Yerfıstığı, yetiştirildiği bölgelerde üreticiye en fazla gelir sağlayan tarım ürünlerindendir.
ABD’de 4 çeşit yer fıstığı türü bulunmaktadır:
Runner Tipi Yer Fıstığı
Virginia Tipi Yer Fıstığı
İspanyol Tipi Yer Fıstığı
Valencia Tipi Yer Fıstığı
Runner Tipi Yer Fıstığı
Runner tipi yer fıstığı 1970’lerin sonunda florunner olarak yeni bir tohum tekniğiyle
üretilmeye başlanmış ve piyasada en çok talep gören fıstık türü olmuştur.
Çekirdek boyunun büyük olması sebebiyle daha çok fıstık ezmesi yapımında kullanılmaktadır.
İspanyol Tipi Yer Fıstığı
İspanyol tipi yer fıstıkların küçük çekirdekleri olup kahverengi kabuğu vardır. Genellikle yer fıstıklı draje olarak üretilmektedirler.
Diğer yer fıstığı türlerinden daha fazla yağ oranına sahiptir.
Oklahoma ve Texas’ta üretilen İspanyol Tipi yer fıstığı toplam üretimin %4’üne tekabül etmektedir.
Valencia Tipi Yer Fıstığı
Küçük çekirdekli ve tatlı bir fıstık türü olup kabuklu ve kavrulmuş olarak satılmaktadır.
Diğer fıstık türlerine kıyasla daha talep edilmekte ve toplam üretimin %1’ine tekabül etmektedir.
Özel Olarak İşlenmiş Yer Fıstığı Ürünleri
Yer Fıstığı Unu
Yer Fıstığı Yağı
Kavrulmuş Yer Fıstığı
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Marmeladı
Kırmızı Biber Soslu Yer Fıstığı
Yer Fıstıklı Kek
Yer Fıstıklı Draje Şeker
Yer fıstığı Bisküvi Tozu
Yer Fıstığı Karemelası
Yer Fıstıklı Dondurma
Amerikan Yer Fıstığı Konseyi
Amerikan Yer Fıstığı Konseyi, yer fıstığı endüstrisinin tüm kesimlerini temsil eden bir ticari birliktir.
Üyeleri
Yer fıstığı üreticileri,
Fıstık işleyen firma temsilcileri,
Yer fıstığı komisyoncuları,
Yer fıstığı ürünleri üreticileri,
Yer fıstığı endüstrisine hammadde ve hizmet sağlayıcılarıdır
Sunduğu Hizmetler:
Yer fıstığı üretimini, ticaretini, pazarlamasını ve kullanımını etkileyen tüm unsurların tartışıldığı bir forum olarak hizmet vermek,
Yer fıstığı endüstrisi için yapılan eğitim ve tanıtım aktivitelerinin düzenlenmesi ve yönetimini sağlamak,
Yer fıstığı endüstrisini etkileyen teknik ve araştırmaya yönelik gelişmeleri izlemek,
Yer fıstığının hem yurtiçi hem de uluslararası ticaretini geliştirmeye yönelik düzenlenen uluslararası organizasyonlarda yer fıstığı endüstrisini temsil etmek,
Toplantılar düzenleyerek konsey üyelerini yer fıstığı endüstrisinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirmek.
Potansiyel Pazarlar
Avrupa’daki ülkelerin büyük bir kısmı potansiyel yer fıstığı ithalatçısı durumundadır. Bu bağlamda 2007 yılında,
İngiltere 12 Milyon 789 Bin $
Almanya 6 Milyon 559 Bin $
Fransa 4 Milyon 68 Bin $
Belçika 2 Milyon 101 Bin $
Polonya 1 Milyon 426 Bin $
değerinde yer fıstığı ve bağlı ürün ithalatı gerçekleştirmiştir.
Ayrıca 2007 yılında,
Rusya Federasyonu 472 Bin $
Çin 3 Milyon 254 Bin $
Hong Kong 3 Milyon 905 Bin $
Japonya 9 Milyon 621 Bin $
S.Arabistan 7 Milyon 336 Bin $
Birleşik Arap Emirlikleri 1 Milyon 861 Bin $
tutarında yer fıstığı ve bağlı ürün ithalatı gerçekleştirmiştir
Osmaniye İçin Sonuç Önerileri …
Osmaniye’de üretilen yer fıstığında çeşitlilik arttırılmalı, katma değeri olan işlenmiş ürünlere ağırlık verilmeli
Markalaşma çalışmaları yapılmalı, Osmaniye yer fıstığında dünya markası olmalı
Paketleme ve ambalaj konusunda modern tesisler kurulmalı
ABD’ deki gibi yer fıstığı üreticilerinin bir araya geldiği birlik türünde organizasyonlar kurulmalı
Yurtdışındaki potansiyel pazarlar tespit edilmeli, yeni pazarlara ihracat gerçekleştirilmeli