ÇAKILDAKLI ÇORBA
- İç malzemesi
- 1 su bardağı dövme
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 kg patlıcan
- 1 kg yeşil fasulye
- 1 kg kabak
- 3 litre su
- 500 gr domates
- 5-6 adet yeşilbiber
- Yarım çay bardağı sumak ekşisi veya
- turunç ekşisi
- Sosu için
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı pul biber
- Yeteri kadar su
- 1 baş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Dövme, nohut ve kuru fasulye yeterli miktardaki suyun içerisinde bir süre haşlanır. Yeşil fasulye ve yeşilbiberler suyun içerisine ilave edilip on dakika pişirilir. Domates püresi ve yeşil mercimekler eklendikten sonra bir süre daha haşlanır. İçerisindeki bütün malzemeler yumuşayınca küp şeklinde doğranan patlıcan ve kabaklar suyun içerisine aktarılır. Bütün malzemeler yumuşadıktan ve kıvam aldıktan sonra ayrı bir tavada çorbanın sosu hazırlanır. Tava içerisine sıvıyağ ilave edilir. Biber salçası ve domates salçası yağın içerisinde bir süre kavrulur. Salçalar kavrulduktan sonra içerisine pul biber ve sarımsak ilave edilir. Sosun içerisine kuru nane eklenir ve çorbanın üzerine dökülür.