T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
OSMANİYE YERFISTIĞI
Yerfıstığı tohumları; içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ile insanlar ve hayvanlar için değerli bir besin kaynağıdır.
Yerfıstığı tohumları, çeşitlere göre değişmekle beraber, % 44–56 oranında yağ içermektedir. Yerfıstığı yağı; tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan, daha üstündür. Bu nedenle, çok fazla tüketilmektedir. Dünya bitkisel yağ üretim toplam 130,2 milyon ton olup, bunun 5,5 milyon tonu (%4,2) Yerfıstığından karşılanmaktadır.
Yerfıstığı Yağının Kullanım Alanları;
Sıvı olarak kızartmalarda
Sıvı veya margarin olarak yemeklerde
Bisküvi yapımında
Pastacılıkta
Balık konservelerinin hazırlanmasında
Düşük kaliteli yerfıstığı yağları sabun v.b. gibi sanayi kollarında
Biodizel üretiminde kullanılmaktadır.
Yerfıstığı tohumları protein içerikleri bakımından oldukça zengindirler (%22–30). Yerfıstığında proteini oluşturan amino asitlerin kolay sindirilebilir özellikte olması, beslenmedeki değerini artırmaktadır.
Yerfıstığı tohumları doğrudan veya işlenerek;
Çerez olarak
Bisküvi yapılarak
Şekerleme yapılarak
Çikolatalı ürünler yapılarak
Fıstık katkılı dondurma yapılarak
Fıstık ezmesi yapılarak
Hazır kahvaltılıklar
Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe, çok değerli bir yem katkı maddesidir. Yerfıstığı küspesinde; yaklaşık % 45 ham protein bulunmaktadır. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde, karma yemlerin yapımında, bol miktarda yerfıstığı küspesi kullanılmaktadır.
Yerfıstığı tohumlarında bol miktarda K, Ca, Mg, P ve S gibi madensel maddeler bulunmaktadır. Ayrıca, yerfıstığı; A, B ve E (Tocopherol) gibi vitaminlerce de oldukça zengindir.
Yerfıstığı bir baklagil bitkisi olduğu için, bitki kısımları da çok değerli bir hayvan yemidir. Yeşil yem olarak doğrudan hayvanlara yedirildiği gibi, kurutularak balya yapılmakta ve kış mevsiminde hayvanlara yedirilmektedir. Yerfıstığının kuru otunda; % 11 protein, % 5 yağ, % 22 ham selüloz, % 42 azotsuz öz maddeler, % 10 kül ve % 10 su bulunmaktadır.
Yerfıstığı meyvelerinden tohumun çıkarılması ile geriye kalan kabukta; %6–7 ham protein, %1–2 yağ, % 60–67 ham lif, %35–45 selüloz, %27–33 lignin ve %2–4 kül bulunmaktadır.
Yerfıstığı Kabuklarının Kullanım Alanları;
Sunta yapımında,
Yem dolgu maddesi olarak,
Mantar yetiştiriciliğinde,
Yakacak olarak,
Yapay odun yapımında dolgu maddesi olarak,
Yapay kömür yapımında,
Sığır yetiştiriciliğinde kaba yem olarak,
Kümes hayvanları yetiştiriciliğinde altlık olarak ve
Tarımda mulch olarak değerlendirilmektedir.
Yerfıstığı bir baklagil bitkisidir. Bu nedenle, diğer baklagillerde olduğu gibi, havanın serbest azotunu toprağa bağlar ve kendisinden sonra ekilecek bitkiye azot ve organik maddece zengin bir toprak bırakır. Kazık köklü ve çapa bitkisi olması nedeniyle, iyi bir münavebe bitkisidir.
OSMANİYE'DE YERFISTIĞI TARIMININ DÜNÜ, BUGÜNÜ
Osmaniye’de yerfıstığı tarımına ne zaman başlanıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber, Trakya’dan gelen göçmenler tarafından tohumunun getirildiği ve bölgemizde yetiştirilmeye başlanıldığı bilinmektedir. Osmaniye ilinde, yerfıstığı tarımı hasadının mekanize olmaması nedeniyle uzun yıllar aile ziraatının dışına çıkamamıştır. Özellikle hasat zamanının pamukla aynı döneme rastlaması, işçi temini bakımından, çiftçilerimiz açısından önemli bir sorun oluşturmuştur. Son yıllarda, hasat makinelerinin bölgeye girmesiyle birlikte yerfıstığı ekim alanlarında önemli miktarda genişlemeler olmuştur (102.894 Da). Ancak, halen bölgemizde kısmen de olsa yerfıstığı hasadı elle yapılmaktadır.
Bölgemizde başlangıçta orjini belli olmayan ve halk arasında Osmaniye olarak bilinen ve tohum kabuğu rengi pembe olan çeşit üretilmeye başlanmıştır. Çeşidin ismi Osmaniye olmasına rağmen, üreticilerin büyük bir kısmı tohumlarını her yıl Silifke ve Anamur’dan temin etmişlerdi. 1991 yılında NC-7 çeşidinin ülkemizde tescil edilmesinden sonra, bölgemizde ağırlıklı olarak bu çeşit ekilmeye başlamıştır. Bu çeşidin tohum renginin saman sarısı renginde olması nedeniyle, başlangıçta tüccarlar tarafından fazla rağbet görmemiş, ancak daha sonra üretimin bu çeşide kayması nedeniyle pazarlamadaki sorunlarda kendiliğinden ortadan kalkmıştır. Bugün itibariyle bölgemizde üretilen yerfıstığının tamamına yakın kısmını NC-7 çeşidi oluşturmaktadır.
2007 yılı değerlerine göre Osmaniye ilinde 34.436 ton kabuklu yerfıstığı üretilmektedir. Bu miktar Türkiye üretiminin %40,4’ünü oluşturmaktadır. Bunun nedeni, bölgemizde birim alandan getirisi en yüksek olan bitki konumunda olmasıdır. Ayrıca, Osmaniye ili yerfıstığı ticaretinin merkezi konumunda olduğu için, pazarlamada sıkıntı yaşanmamaktadır.
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’de üretilen yerfıstığının %40,4’ü Osmaniye’den karşılanmasına rağmen, %90’nına yakın kısmı Osmaniye’de pazarlanmaktadır.